Funktionsmedicin & livsstilsrelaterad ohälsa

Genom att leta efter och förstå grundorsaken till livsstilsrelaterad sjukdom eller ohälsa kan man ofta lindra både sjukdomssymptom och förbättra välmåendet med ganska små förändringar. Det är detta som kallas Funktionsmedicin. Genom att förstå varför kroppen och/eller psyket inte mår bra är det också lättare att motivera sig själv till läkande livsstil - "Det är jag värd" och "Jag kan välja hälsa", önskar jag att du ska känna och tänka!
Livsstilsreaterad ohälsa ökar lavinartat och det är nu accepterat att det har med stress, stillasittande och den moderna kosthållningen att göra.
Som Funktionsmedicinsk terapeut tittar man på både yttre och inre anledningar (inkl provsvar) till varför en person inte mår bra, har metabol ohälsa (över- eller undervikt, dåliga blodfetter, hormonella obalanser), har kroniska inflammationer, autoimmunitet, psykiska obalanser (hjärndimma, yrsel, adhd, bipolär), IBS, typ 2 diabetes - alla dessa tillstånd (och fler) går att mildra genom att förbättra kostvanor, ev rekommendera tillskott, balansera upp rörelse och vila i livet - helt enkelt närma sig den livsstil som kroppen är genetiskt anpassad till, utan att för den skull ge avkall på att vi lever på 2000-talet


Min resa

Liksom dom flesta som arbetar med livsstilsrelaterad ohälsa och sjukdomar där konventionell sjukvård inte riktigt räckt till, har jag en gjort en egen resa som fått mig både friskare och piggare. 2012 drabbades jag av Alopecia Areata - en autoimmun sjukdom som gör att hårsäckarna attackeras av kroppens eget immunförsvar och håret ramlar av. Hela min kropp blev hårlös och jag började fundera på "varför" och "vad kan jag göra". Framförallt var det viktigt för mig att minska risken att utveckla fler autoimmuna sjukdomar.
Tidigt förstod jag att det var magen som kollapsat och gjort mig sårbar för denna stressinducerade sjukdom. Så kallad "läckande tarm" gjorde att det innehåll som fanns i tarmen kom i kontakt med mina immunceller som programmerades att döda min egen vävnad, i tron att det var något främmande, farligt.
Jag ville alltså hitta den bakomliggande orsaken till varför tarmen läckte (diagnosen IBS från mag/tarmexperterna hjälpte inte mycket) och jag sökte hjälp hos FunMed - privat läkarhjälp med intriktning på Funktionsmedicinsk rotorsaksanalys. Vi fann att jag hade SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) - alltså låg mitt problem ffa i tunntarmen och inte i tjocktarmen som jag hade trott! Fokus på att undvika födoämnen jag hade immunreaktioner på och utrotande av SIBO - och håret började komma tillbaka! Det är dock en lång resa för mig och en svår balansgång så än har jag inte nått mitt mål - att besegra min autoimmunitet - men jag har lärt mig mycket på vägen och lär mig fortfarande! Genom att jag alltid tränat mycket och älskar fysiska utmaningar har jag ett särskilt stort intresse för hälsosam lågkolhydratkost och fysisk prestation. 
2018-2019 utbildade jag mig till Kost- & Hälsocoach via Paleo Institute och under 2020 vidareutbildade jag mig till Funktionsmedicinsk terapeut.

" Vi är alla värda att välja vara vårt bästa jag"
"Hälsans Vidi Vici - jag såg, jag segrade"

Annika Åstrand, Funktionsmedicinsk terapeut, Kost- & Hälsocoach